När vi tränar anstränger vi kroppen. Musklerna får jobba, och hjärtats förmåga att tillgodogöra sig syret vi andas in förbättras. Men, om vi bara tränar och tränar, och inte ger kroppen tid till återhämtning, bryts den bara ner. Tanken är ju att vi ska bygga upp musklerna, och därför måste vi tillåta kroppen att vila.

Alla vet väl hur det känns att ha träningsvärk. Musklerna ömmar, och man är stel. Det enda man vill göra att låta musklerna vila, och det är helt rätt. Om du vill påskynda återhämtningen kan du unna dig en massage och ge musklerna en chans att restituera sig. Massage ökar blodcirkulationen, vilket gör att slaggprodukter som bildas efter träning förs bort fortare. Mjukheten ökar, och musklerna får då lättare att slappna av. Musklerna har gott av en god massage efter ett hårt träningspass.

Andra faktorer som påverkar

Återhämtning påverkas av flera faktorer, bland annat hur länge man har tränat och hur hårt man tränat under den tiden. Ett försiktigt träningspass som inte varat så länge tillåter kroppen att restituera sig själv under tiden man tränar. Behovet för vila efter träning är då inte så stort. Om passet man tränat däremot är hårt, och under lång tid, hinner inte kroppen återhämta sig medans man tränar. Då måste man ge den 1-2 dagar att vila på. Om man lever ett stressigt liv, med många ”måsten” i vardagen kan det vara svårt att vila, även om man fysiskt håller sig i ro. Man måste också tänka på att äta rätt, och att sova ordentligt. Mat som bygger upp kroppen är bra, som proteiner och kolhydrater. Andra gynnsamma livsmedel man kan äta är grönsaker och bär, speciellt bär med mycket antioxidanter, då dessa har en antiinflammatorisk effekt på kroppen. Om man svettats mycket under träningspasset är det viktigt att tänka på att återställa vätskebalansen, genom att dricka vatten.