Bil är för många vuxna människor idag en nödvändighet. Vissa sträckor kräver antingen bil eller annat motordrivet fordon för att ta sig fram på, men många gånger skulle bilen kunna lämnas hemma till förmån för cykeln.

Cykel vid sommarsolnedgången på den kaklade vägen i stadsparken. Att man med bilen färdas snabbare och med hjälp av ett aningen mer bekvämt transportmedel gör att det ofta blir det självklara valet, och så även om sträckan till destinationen är kort. Att istället sätta sig på cykeln och trampa sig fram till sitt mål har definitivt fler fördelar än så. Motion, som kan vara svårt att få tid till i en fullspäckad vardag, och frisk luft har positiva effekter på hälsan. Bättre koncentrationsförmåga, bättre sömn samt minskad risk för sjukdomar är några av dessa. Även plånboken kommer att tacka dig då det finns åtskilliga hundralappar att spara in på att inte köra ett bensindrivet fordon. Men den kanske största och viktigaste fördelen av att skippa bilen är nog ändå dess skonsamhet mot miljön tack vare de obefintliga avgasutsläppen.

”Cykeln måste inte heller nödvändigtvis vara långsammare än bilen, då framkomligheten i stadsmiljö många gånger är bättre för cyklister än för bilister.”

Att dessutom slippa söka upp och sedan betala för en parkeringsplats är ytterligare ett motiv till att ta cykeln för att uträtta ett ärende. Cykeln parkeras gratis samt tillsammans med många andra på en liten yta vilket gör det enkelt och lättillgängligt. Samma sak gäller naturligtvis hemma, där cykeln parkeras smidigt i ett cykelställ vid BRF:en och någon avgift för det inte behöver betalas. Cykeln måste inte heller nödvändigtvis vara långsammare än bilen, då framkomligheten i stadsmiljö många gånger är bättre för cyklister än för bilister. Summan av det hela blir att i de fall det är möjligt så har cykeln klart övervägande fördelar gentemot bilen och det är något som betydligt fler skulle kunna dra nytta av.