Få saker är så tillfredställande som att klara av en stor fysisk utmaning som ett triathlon. Det kräver järnvilja, många månaders förberedelser och en kombination av styrka och kondition. Samtidigt är det en riktigt rolig idrott som verkligen lönar sig att hålla på med.

Om du vill klara av ett triathlonlopp eller maximera dina redan existerande resultat gäller det att du tränar ofta och mycket. Du behöver bygga upp en stark muskulatur, en enorm uthållighet och även ge en hel del fokus på din mentala koncentration. För att få en så genomgripande allround-träning som möjligt är simning ett utomordentligt alternativ då just styrka och flås kombineras på ett unikt sätt. Har du tankar på att skaffa pool eller bygga pool och samtidigt vill jobba på triathlon är det ingen tvekan om att det är ett fantastiskt sätt att komma i toppform på.

Maximera träningen med Jet Swim

Fördelarna med att ha en egen pool är många. Det är kul och avkopplande, vackert och enormt effektivt för träning. Du sparar dessutom massor av tid och energi på att slippa pallra dig iväg till gym och offentliga simhallar, vilket är en av de främsta anledningarna till att många inte tränar tillräckligt. Med poolen en meter från ytterdörren har du ständigt tillgång till att träna och kan hoppa i närhelst du har lust.

Du kan anpassa din pool att hjälpa dig nå nya höjder med träningen genom att installera ett så kallat Jet Swim system som innebär att en stråle ger dig motstånd när du simmar. På så sätt behöver du inte en pool av olympiska mått utan simmar på plats. Och som om det inte räckte med det ger dig strålen en underbar massage när du är klar, vilket är viktigt för trötta muskler och leder under återhämtningen. För variation kan du också skaffa olika träningsredskap för poolen som till exempel nudlar, korta simfötter och viktarmband som du dels kan använda när du simmar, dels till separata träningspass.

Bra övningar inför loppet

Eftersom triathlon kombinerar simning, cykling och löpning är det viktigt att du håller hela kroppen i god form även vad gäller smidighet och balans. Genom att göra regelbundna stretchövningar, yoga eller pilates kan du förbereda din kropp väl inför både träningen och tävlingen. Gör det till en vana att alltid värma upp inför varje session och ta dig tid att mjuka upp muskler och leder. Vid simning är det framförallt nacken och axlarna som tar stryk och därför bör du lägga särskilt fokus på dem. Något så enkelt som att rulla axlarna fram och tillbaka tio gånger, sträcka upp armarna mot himlen så långt det bara går och att vrida huvudet till höger och vänster flera gånger kan skona dig från skador.

Det är också viktigt att inte ta i för hårt. För att den svenska simstjärnan Sarah Sjöström ska undvika skador under OS träningen har hon till exempel fått rådet att simma långsamt då den hårda intensiteten hon vanligtvis simmar i innebär stora påfrestningar. Ge dig också minst en återhämtningsdag i veckan då kroppen behöver rehabilitera sig. Passa då på att ge dig själv en extra lång massage med jetstrålen och njut av att ha en egen pool.