Löpträna utan mål

Att man ska träna långdistans med klockan som sin vägvisare har länge varit ett gott tips. Metoden att löpträna i pass som begränsas av tid istället för sträcka är lika bra som det är populärt. Men ofta har man en förbestämd runda för sin tidsträning. Därför blir det en smula problematiskt när man varvar. Alternativen är idag bra och många.

Med dagens teknik kommer självklart många fällor och kommersiella lockrop som får både elit och motionärer att för en stund springa utanför det upptrampade spåret. Några metoder är bra men diskuterbara. Som till exempel Kuzmin-metoden inom längdskidåkningen. Medan andra mer är flugor och trender, som barfotalöpning och LCHF. Något som är både lättillgängligt, bra och populärt träningsredskap är GPS. Den kan användas delvis i klockor eller som App i dagens smartphones. Man får se upp dock, medan man springer, så att man inte glor för mycket på skärmen och springer rätt in i en trottoarpratare eller en cyklist.

Frihet i en liten gadget

Självklart är de stora fördelarna med att cykla eller löpa med GPS att man kan mäta med stor exakthet den sträcka man tillryggalagt. Men när man tänker på det finns det andra mer dolda fördelar med att träna med telefonen eller klockan. När man vet om att varenda meter man löper eller cyklar mäts och registreras finns det inte längre någon anledning att vilja springa den kortaste vägen i spåret. Tvärtom finns en frihet att kunna ta ut svängarna ordentligt, eftersom det är hastighet och uthållighet som belönas i slutändan. Inte varvtiden. För den som älskar att bryta ny mark på träningspasset, se mer natur, behöver man inte längre vara rädd för att varken springa vilse eller se hur långt man sprungit i slutet av passet. Tränar man till triathlon är GPS en fantastisk manick för båda amatör, proffs och naturälskare.