Triathlon är en uthållighetssport som består av tre grenar: simning, löpning och cykling, som genomförs i en följd utan avbrott. Först i mål efter sista grenen, oftast löpning, vinner. Träningssäsongen delas upp mellan off-season och tävlingssäsong. Målet under off-season är att långsiktigt bygga upp kondition, styrka och uthållighet, för att ju närmre tävlingssäsongen man kommer lägga mer fokus på snabbheten. Delmomenten kan antingen tränas för sig eller i så kallade ”bricksessions” där man tränar på växlingsmomenten mellan de olika grenarna. Framför allt växlingen mellan cykling och löpning brukar vara jobbig, då benen ofta känns stela och många känner att det är först efter några kilometers löpning det rätta ”löpsteget” kommer. Triathlet på språng

Simningen

Simmomentet äger för det mesta rum i öppet vatten, alltså i hav eller sjö. Det kan även förekomma simning i bassäng, dock med problemet att det då inte finns plats för så många simmare. Distansen varierar beroende på vilken tävling du är med i. På motionsdistans brukar simningen vara på 400 m, i OS är det 1500 m och i den tuffaste tävlingen, Ironman, ska du simma hela 3860 m.

Löpningen

Löpningen äger oftast rum på asfalt eller grus. Den går för det mesta tyngre i början än vid andra löptävlingar, i och med att man cyklat före. Distansen vid motionslopp är 5 km, på OS-nivå 10 km och i Ironman ligger löpningen på hela 42,2 km, alltså som ett regelrätt maraton – bara att du simmat och cyklat väldigt långt precis innan!

Cyklingen

Normalt sker cyklingen på asfaltsvägar, med snabba racercyklar. Man måste hålla en lucka på 10 m till närmsta cyklist, och omkörningar ska ske snabbt med minst en meter i sidled. Ibland tillåter man dock drafting, som det kallas när man ligger nära bakom en annan cyklist. Då måste dock vägarna vara avstängda för annan trafik. Sportdryck delas ut om cyklingen är minst 90 km, annars får man klara sig på medhavda flaskor. Distans på motionsnivå är 20 km, i OS cyklar man 40 km och i Ironman hela 180 km. Varje utav dessa grenar är otroligt tuff för sig, speciellt i de ändå väldigt utmanande distanser man kör i ett triathlon. Men anledningen till att många anser triathlon vara världens tuffaste sport är naturligtvis att man kombinerar dessa tre sporter utan några avbrott emellan. När kroppen är trött, tung, blöt och full av mjölksyra av tung simning ska du upp på cykeln. Efter att du cyklat långt i den högsta hastighet du kan hålla och dina lår känns som stela stockar ska du hoppa av cykeln och löpa tills du praktiskt taget stupar. Inte konstigt att triatleter ofta har en närmast övermänsklig kondition!

Skriv till oss!